5 inspirerende piano-artiesten om het schooljaar mee te beginnen!

 

Als je net begint met pianoles heb je misschien (of misschien juist helemaal niet!) een idee van wat je graag zou willen leren spelen. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de Für Elise van Beethoven en herken je l’Autre Valse d’Amélie van Yann Tiersen. Maar naast die wat bekendere stukken zijn er natuurlijk nog veel meer liedjes, stijlen en artiesten!

Om het nieuwe schooljaar in te luiden en de inspiratie aan te wakkeren, heeft pianodocente Merit een kleine selectie gemaakt van haar favoriete piano-artiesten.

 

1. Regina Spektor
“Een van de vroegste inspiratiebronnen voor mijn eigen muziek! Met name de eerste albums van Regina Spektor (bijv. 11:11, Soviet Kitch) zijn best experimenteel, met een excentrieke en alles behalve alledaagse rol voor de piano. Maar vooral op de latere platen bewijst Regina Spektor dat ze ook heel mooie popliedjes kan schrijven (bijvoorbeeld Samson of How).” 

 

 

2. Patrick Watson
“De dromerige, filmische muziek van Patrick Watson heeft zoveel lagen dat er altijd iets nieuws te ontdekken lijkt. Mijn favoriete albums zijn Wooden Arms en Adventures In Your Own Backyard, waar de liedjes Beijng en The Lighthouse opstaan. Daarnaast heeft Watson ook een paar mooie instrumentale, enigszins vervreemdende songs geschreven, zoals Mr. Tom en Skydancing - zeker de moeite waard om eens te beluisteren!”

 

 

3. The Grandbrothers
“Het album Open klinkt alsof the Grandbrothers met een heel orkest op het podium staan, maar in werkelijkheid zijn ze slechts met zijn tweeën en zijn alle geluiden die je hoort opnames van een echte piano. Wel (vaak) bewerkt; de geluiden van de toetsen, maar ook de klankkast en de buitenkant worden opgenomen en gebruikt als bijvoorbeeld samples of met synthesizers aangepast. Dit geeft een heel andere kijk op wat je met een piano en een hoop fantasie allemaal kan!”

 

 

4. Nils Frahm
“Als je zin hebt in een heel rustige, minimale zondagochtend of een fijne regenachtige herfstavond, dan raad ik zeker Nils Frahm aan. Zijn pianomuziek van bijvoorbeeld het album Screws is zo minimalistisch en intiem dat je elk kraakje en zuchtje kan horen, bijna alsof je naast hem op de pianokruk zit.”

 

 

5. Kate Bush
“Kate Bush is een invloedrijke en excentrieke songwriter die ik niet buiten beschouwing wilde laten. Ze heeft een aantal heel mooie pianoliedjes, zoals bijvoorbeeld Top Of The City - maar haar hele oeuvre is de moeite waard.”